

Când să bem pălinca ?
Pălinca se poate bea atât ȋnainte de masă ca aperitiv cât şi după – ca digestiv. Nu o bem niciodată după ce ne-am spălat pe dinţi sau am mestecat gumă : aromele mentolate distorsionează total gustul ei.
La ce temperatură trebuie consumată ?
Pălinca se poate păstra ȋn frigider unde oxidează mai puţin, dar dacă dorim să ne bucurăm cu adevărat de savoarea ei atunci o consumăm la 16-18°C ( la fel ca şi vinul roşu ). La această temperatură se destăinuie şi ne dezvăluie toate aromele, miresmele. Pălinca prea rece ȋşi pierde cele mai importante calitaţi : mirosul şi gustul plăcut al fructului din care s-a distilat, la temperaturi de peste 20°C mirosul de alcool va domina aromele specifice.
În ce ordine să le degustăm ?
Dacă avem posibilitatea să ȋncercăm mai multe feluri trebuie să avem grijă de ordinea degustării. Vom ȋncepe cu cele cu gust mai puţin intensiv şi continuăm cu cele cu arome mai puternice. Între degustări se recomandă consumarea de apă, mere, caşcaval sau produse de patiserie.
Din ce pahare bem ?
Forma specială de lalea a paharului de pălincă reduce eliminarea unor substanțe iritante, oferă degustarea optimă și senzație gustativă finală perfectă. Acesta – ca şi paharul de grappa – are talpă, o bază extinsă, un corp înalt și îngust care ține nasul departe de nuanțele volatile de alcool și permite aromelor delicate să se ridice către degustător. Putem spori intensitatea aromelor dacă ȋnainte de degustare acoperim paharele.
Cum degustăm ?
Dupa turnarea ȋn pahar pălinca se aeriseşte puţin. Aromele vor apărea ȋn câteva minute după turnare. Pentru acest lucru nu sunt necesare mişcări circulare ca ȋn cazul paharelor de vin.
Prima impresie este cea vizuală. O pălincă bună trebuie să fie limpede precum cristalul. Dacă nu a fost ȋnnobilată ȋn butoaie de lemn sau pe pat de fructe-ce ȋi conferă o culoare gălbuie mai ȋnchisă-, atunci trebuie să fie perfect transparentă.
Bucuraţi-vă de miresmele din pahar mirosindu-le. Pe lăngă aroma caracteristică a fructului, la unele pălinci ( de exemplu vişine ) veţi simţi miros de vanilie, marţipan, etc.
Începem degustarea prin a sorbi ȋnghiţituri mici, lăsând papilele gustative să se bucure de fiecare strop pentru că o pălincă bună poate oferi multe…
La sfâşit putem efectua proba la uscat : lăsăm paharul gol 5-10 minute după care ducându-l la nas vom simţi mirosuri plăcute aseamănătoare cu mirosuri de gem de fructe.
Şi un ultim sfat : verificaţi mereu componenţa ȋnscrisă pe sticlă. O pălincă adevărată nu poate conţine decât pălincă distilată dintr-un anume fruct şi apă. Dacă printre componente veţi găsi zahăr, arome, potenţiatori de arome, coloranţi sau alte substanţe ajutătoare, atunci puteţi fi sigur, că acea băutură este cadoul chimiei alimentare şi nu al naturii…
Sperăm că aceste mici sfaturi vă vor ajuta să vă bucuraţi mai mult de pălinca dvs preferată. Noroc !